Dagens träningspass

Idag körde jag och min idrottsgrupp ett styrketräningspass.

Vi började med en uppvärming ca 14:45. Vi delades in i grupper och sedan alternerade vi utförandet av övningen med vår kamrat.
Många av de övningar vi körda fungerade som uppvärmning för hela kroppen; vi använde ben, armar, bröst, mage och körde koordination, lite balans mm. Kul uppvärmning!

Sedan gick vi över till moment 2 som handlade mycket om uthållighet. Utförandet gick till följande; från ett stående läge klättrar du ner till armhävningsposition. Du flyttar kroppen ett halvt varv med hjälp av armarna. Här utför du en armhävning, för dig tillbaka till tidigare position, sedan viloläge. Viloläge är 90°. Sedan upprepar du samma process, ner i armhävningsposition, men nu för du kroppen åt ANDRA hållet och utför 2 armhävningar. Upprepa processen. Öka successivt antalet armhävningar tills du når 7. Klart!
Avslutningsvis körde vi den ”roliga” Tabata träningen☺… Den var jobbig men samtidigt nyttig mentalt sätt. Den utmanar dig då man tvivlar huruvida man kommer orka mer, vilket man oftast gör 🙂
Upplägget var följande; vi körde 8 övningar som pågick i 20 sekunder var, efter var övning sker en vila på 10 sekunder. Efter ett ”set” bestående av 8 övningar vilar du i 1 min. Sammanlagt utför vi 3 set.
Tabata träningen är av hög intensitet men övningarna utförs under kort duration. Tabata kan ses som en aerob träningsform, kort intensiv, dock menar många att den fungerar som en anaerob träningstid också du passet i sig pågår långtid. Detta redovisas här; http://trendotraning.se/2010/09/11/tabata-enkel-tuff-effektiv-traning/

Tabata har växt fram som en positiv träningsredskap som man menar är lätt att inte regera i sin vardag då de inte nödvändigtvis måste innehålla träningsredskap samt att det inte tar lång tid!

Att utföra denna sortens träning i samt tyngre styrketräning samt lättare träning, exempelvis löpning/cykling/simning är väldigt effektiv för att träna kroppen och samtidigt som skaderisken minskar med varierad träning. Vi vet enligt specificitet-principen att vi endast bli bra på det vi tränar och för att utvecklas, uppnå progression måste vi förändra någon faktor för att bli bättre, det kan vara frekvensen, antal set/rep, tyngd, vilotid mm.

Borgerskala 0-10: 7-8, det var allt som allt ett jobbigt pass, det var mycket övningar som trötta de ut de större muskelgrupper och vi använde samma muskelgrupper i många övningar. Jag kände dock att jag var i bra form, samtidigt som jag kände mig trött, sen eftermiddag, gick träningen att anpassa efter eget begär.

Annonser

En kommentar

  1. Lensingj · november 17, 2015

    Härligt att läsa och se att du är igång. Bra att du kan plocka in begrepp och teorier för att skapa tyngd i din dagbok. Det är väldigt bra beskrivet och man blir sugen på att träna mer när man läser.
    Har du skrivit någon målbild med hela perioden?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s